Istoria foliei stretch
Nu mulți știu istoria foliei stretch. De fapt, folia stretch este mai importantă decât credeți.
Imaginează-ți că trimiți un palet cu produse ambalate în cutii, fără a fi ambalat cu folie stretch. Nu prea vezi întâmplându-se asta.
Deși nu i se acordă mare credit, folia stretch este foarte importantă în rezolvarea problemelor legate de împachetare și transport.
Ce este mai exact folia stretch?
Folia stretch este o folie foarte extensibilă care este folosită pentru a proteja lucrurile. Această folie ține lucrurile unite.
Folia stretch este folosită mai ales pentru a separa diferitele feluri de produse de pe același palet, dar și pentru a ambala lucruri mai mici. Sunt mai multe tipuri de folie stretch, printre care:
- folie prestretch
- folie stretch manuală
- folie stretch automată
- folie stretch antistatică
Folia stretch se produce în două moduri:
- blown
Este un proces lent deoarece rășina este topită și extrudată printr-un inel. Balonul astfel format este răcit cu aer, ceea ce dă prețul mai ridicat și randamentul de producție mai mic, însă la un preț relativ mai mare.
- cast
Este un proces mai rapid deoarece folia este extrudată printr-o matriță care îi dă lațimea și grosimea. Ulterior, folia este trecută peste o rolă răcită care răcește rapid și solidifică pelicula. Calitatea nu este la fel de bună, însă prețul este mai bun.
Când alegi felul de folie stretch dorit, urmărește factorii importanți precum lipirea, claritatea, elongația, etc.
Istoria foliei stretch
Folia stretch este o invenție relativ nouă. Deși mai multe companii susțin că au invetat acest produs, nimeni nu știe cu exactitate anul invenției sale.
Cum a crescut cererea de folie stretch? De fapt, multe companii și-au folosit propria folie stretch pentru a asigura paleții cu mărfuri și pentru a transporta grupuri mari de cutii.
Mai apoi, folia stretch, a devenit mai eficientă datorită materialelor și tehnologiei inovatoare. De fapt, unii dintre voi ați fi surprinși cât de mare este piața ambalării paleților în zilele noastre.
Totul a început în anii ’60, atunci când supermarket-urile au început să câștige teren, în detrimentul magazinelor locale. Pe măsură ce producătorii aveau nevoie să mute cantități tot mai mari de bunuri, foloseau paleți pentru transportul produselor, rapid și în siguranță.
Totodată companiile și-au dat seama că mai sunt și alte beneficii de pe urma ambalării cu folie stretch, precum ambalarea produselor, apărarea de lumina directa a soarelui, de umiditate, dar și de praf.
Mai mult decât atât, s-a constatat un alt beneficiu major al foliei stretch (colorate): reducerea furturilor din paleți.
În 1972 oamenii și-au dat seama că folia stretch securizează încărcăturile, astfel tot mai multe companii au început să folosească diferite tipuri de folie stretch. Primele erau făcute din LDPE și PVC.
Chiar dacă cea PVC se întinde mai tare decît cea LDPE, este mai probabil că se va rupe. Acesta este principalul motiv pentru care companiile au decis să folosească folia LDPE, în detrimetul celei PVC.
Spre sfârșitul anilor ’70 a fost creat un nou tip de folie stretch, polietilena liniară de joasă densitate (LLDPE). Aceasta a adus o îmbunătățire majoră, deoarece se întindea mai mult și durabilitatea a crescut de asemenea. Cu LLDPE, indiferent de tipul încărcăturii, siguranța era asigurată, atâta timp cât era manipulată cu atenție.
În anii ’80 a venit o nouă schimbare. Acum, folia în 3 straturi a devenit noul standard. În anii ’90, acesta a trecut la 5 straturi. În anii 2000, noul standard era între 7 și 9 straturi.
După cum poți vedea, tehnologia pentru producerea foliei stretch s-a îmbunătățit continuu în ultimul deceniu. Acum avem mai multe feluri de folie stretch pentru nevoi diferite, de la mărimea încărcăturii până la tipul de produs pe care dorești să îl protejezi.